Kabouterpad in het Mastbos in Breda

In deze corona tijd zijn er zo weinig leuke uitjes te vinden die nog open, veilig en leuk zijn. Naar het bos gaan is één van de dingen die leuk blijft om te doen en samen met kinderen is een kabouterpad helemaal geweldig! Een kabouterpad is een wandeling door een bos die speciaal voor jonge kinderen is, meestal zo tussen de 3 en 6 jaar. Er is een soort speurtocht uitgezet met kabouters. En voor een peuter, kleuter of klein kind is het natuurlijk geweldig om al deze kabouters op te speuren! Wij hebben vandaag het kabouterpad in het Mastbos in Breda uitgetest!

Lennox op het kabouterpad in het Mastbos in Breda

De meeste kabouterpaden zijn vrij kort, zo tussen de 1 a 2 kilometer. Zo ook deze route, hij is 1,5 kilometer. Van te voren kan je hier een boekje downloaden met korte verhaaltjes en opdrachten er in. Dit kan je digitaal meenemen of uitprinten. Ik maakte er zelf een leuk klein boekje van, extra speciaal voor Lennox!

De meeste kabouterpaden worden aangelegd en onderhouden door Staatsbosbeheer. Hier kan je heel makkelijk zoeken naar de overige activiteiten van Staatsbosbeheer.  

‘Wist je dat er in het Mastbos kabouters wonen? Tenminste, dat denkt de boswachter van Staatsbosbeheer, want overal zie je kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje. En je ziet ook weleens een kabouterdrolletje liggen. Echt waar!

Kabouters wonen meestal in holletjes in de grond of in een holle boom. Ze zijn heel aardig en natuurlijk dol op hun kabouterkindertjes. Ze zijn erg ijverig en behulpzaam en de hele dag druk in de weer. Waarmee? Als je het kabouterpad loopt kom je daar vanzelf achter. Vergeet onderweg niet te zoeken naar kaboutersporen! En met een beetje geluk kom je een echte kabouter tegen…’

Wij trokken onze schoenen aan ( ik moet echt een paar goede kaplaarzen haha) pakte iedereen lekker warm in, smeerde boterhammetjes en we konden op pad!

Aangekomen bij het Mastbos parkeerde wij onze auto. Overal was voldoende plek, zowel langs de kant van de weg, in de modder, als verharde parkeerplaatsen. Zodra we de auto uitstapte zag we de eerste kabouter al staan en konden we meteen beginnen met het eerste verhaaltje en de wandeling.

Het kabouterpad in Breda is op onverharde wegen, maar wij hadden onze kinderwagen bij ons en dit ging prima. Aan het einde van de rit kon hij wel een grote schoonmaakbeurt gebruiken maar wandelen met de wagen konden we zeker wel. Houd er wel rekening mee dat door regen wel veel modder kan liggen en het dan voor een wandelwagen een stuk moeilijker toegankelijk kan zijn.

Lennox vond het prachtig! Hij vond de volgende kabouter nog sneller dan dat wij ze zagen. Hij luisterde aandachtig naar de verhaaltjes die ik uit zijn boekje voorlas en deed leuk met de opdrachtjes.

We moesten bijvoorbeeld eikeltjes en dennenappels verzamelen, springen als een kikker en net doen alsof we grote vogels waren.

Na een ruim uur waren wij klaar met onze wandeling en dat vonden we allemaal heel erg jammer eigenlijk. We vonden het namelijk zo leuk!

Iedereen heeft er van genoten en ik weet zeker dat ik binnenkort ga opzoeken waar er nog meer een leuk kabouterpad zit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *