Boterkoek – knapperig van buiten, smeuïg van binnen

Als er 1 recept is wat superlekker en ook nog eens heel gemakkelijk te maken is, dan is het wel boterkoek! Altijd als ik aan Werner vraag wat ik voor lekkers moet bakken zegt hij stadaard: Boterkoek! Daarom dacht ik: laat ik mijn makkelijke recept eens met jullie delen!

Boterkoek recept

‘Een boterkoek is in Nederland een platte ronde koek die traditioneel voor een groot deel is bereid met boter. De koek wordt meestal gemaakt in een boterkoekvorm met een doorsnede van 20-24 centimeter. De koek mag de naam boterkoek alleen dragen wanneer er echte roomboter wordt gebruikt’

Een echte boterkoek hoort, vind ik, aan de buitenkant lekker knapperig te zijn en aan de binnenkant heerlijk zacht en smeuïg. Soms kan zelfgebakken boterkoek hard of droog zijn, maar dat is bij dit recept zeker niet het geval! En hij is ook nog eens heel makkelijk om te maken!

Een echte ‘boterkoekvorm’ heb ik niet, maar nu het bijna Valentijn is, is er natuurlijk niets leuker dan hem in een hartjes vorm te bakken. Je kan hem prima in een andere vorm bakken, bijvoorbeeld een platte brownievorm.

Schrik niet van de hoeveelheden boter en suiker, die maken deze koek nou juist zo lekker! Hier komt het recept:

recept voor smeuige boterkoek

ingredienten voor 1 (grote) boterkoek

  • 2 eieren
  • 250 g zachte roomboter (van goede kwaliteit!)
  • 250 g suiker
  • 250 g bloem
  • Snufje zout
  • Een paar garneer amandelen (naar keuze)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. 
  • Mix de boter met de suiker tot een smeuig geheel, dit hoeft niet luchtig geklopt te orden.
  • Roer 1 ei en een sunfje zout door het mengsel van boter en suiker.
  • Voeg de bloem toe en kneed er een soepel deeg van.
  • Vet jou bakvorm naar keuze in en leg bakpapier op de bodem.
  • Duw het deeg onder in de bakvorm en zorg dat het mooi plat en verspreid over de vorm light.
  • Kluts het andere eitje en bestrijk het deeg hiermee. Als je wilt kun je de boterkoek nog garneren met de amandelen.
  • Bak de boterkoek in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Hij zal hierna nog wiebelig en niet gaar lijken, maar dat komt allemaal goed tijdens het afkoelen.
  • De boterkoek moet minimaal 6 uur afkoelen voordat je hem kan eten. (of nou ja, je KAN hem natuurlijk wel eten, maar hij is pas helemaal klaar na het afkoelen)
  • Haal hem na de 6 uur uit de vorm en snijd hem in stukjes.

Zo simpel is het! Ik hoop dat jullie het ook snel eens gaan maken om ervan te smullen! Ik heb na het schrijven van dit artikel meteen weer zin gekregen in boterkoek!

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @milouhofmeester  te taggen en #milouhofmeester te vermelden. Dan zie ik je berichtje ook dat vind ik super leuk en dan kan ik het reposten!
Wil je meer zien van mij en mijn gezin? Volg me dan via Instagram! Hier deel ik veel leuke tips en vlog ik dagelijks over het leven van mijn gezin!

*De productlinks in dit bericht zijn bol.com affiliate links. Ik heb dit gedaan zodat jij makkelijk kan vinden waar ik het over heb. Als jij iets koopt via deze link krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets extra’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *